¬≤“јћ≤Ќ»: потужний барТЇр проти хвороби
ќльга ƒуб¤га

 

як в≥домо, ¬≤“јћ≤Ќ» Ц це необх≥дна складова частина њжи людини. ¬они мають велике значенн¤ дл¤ нормального обм≥ну речовин та життЇд≥¤льност≥ орган≥зма. «азвичай дл¤ людини необх≥дна досить мала к≥льк≥сть в≥там≥н≥в. ѕри р≥зноман≥тному повноц≥нному харчуванн≥ людина отримуЇ њх з њжею. ƒе¤к≥ харчов≥ продукти багат≥ на один або дек≥лька в≥там≥н≥в, але позбавлен≥ ≥нших. “ому при одноман≥тному харчуванн≥ або при порушенн≥ процес≥в засвоЇнн¤ та використанн¤ в≥там≥н≥в в орган≥зм≥ людини може виникати в≥там≥нна недостатн≥сть. ƒе¤ка в≥там≥нна недостатн≥сть виникаЇ навесн≥ внасл≥док часткового зб≥дненн¤ продукт≥в харчуванн¤ на в≥там≥ни упродовж њх зимового збер≥ганн¤.
ѕри розвитку в≥там≥нноњ недостатност≥ порушуЇтьс¤ ц≥лий р¤д процес≥в в орган≥зм≥. ѕорушуЇтьс¤ засвоЇнн¤ ≥нших харчових речовин, затримуЇтьс¤ р≥ст орган≥зму. «нижуЇтьс¤ працездатн≥сть людини. ѕог≥ршуЇтьс¤ з≥р, знижуЇтьс¤ ст≥йк≥сть до ≥нфекц≥йних захворювань.
ѕотреба у в≥там≥нах п≥двищуЇтьс¤ також при великому ф≥зичному та розумовому навантаженн≥.
“е, що треба њсти щось в≥там≥н≥зоване, особливо ¤кщо багато працюЇш, Ц зрозум≥ло. јле що саме, з ¤кими в≥там≥нами та дл¤ чого Ц оце питанн¤чко. «вичайно, добре приймати мультив≥там≥ни з м≥кроелементами в≥д в≥домих виробник≥в. ¬они ¤к≥сно та збалансовано зроблен≥. ѕроте радимо Ц ≥ це звичайна практика Ц перед вживанн¤м мультив≥там≥н≥в поговорити з≥ своњм л≥карем.
ј зараз подивимось, ¤к≥ в≥там≥ни за що в≥дпов≥дають та де ховаютьс¤.


¬≥там≥н ј Ц в≥там≥н краси. ѕодовжуЇ молод≥сть. ¬≥н безперечний л≥дер серед в≥там≥н≥в краси.
ƒл¤ його отриманн¤ треба њсти: риб'¤чий жир, печ≥нку, ¤йц¤, ол≥ю, овоч≥, молоко, вершкове масло, вершки, сир.
¬≥д нього ми маЇмо одержати: чисту шк≥ру, гарний р≥вний кол≥р обличч¤, збер≥ганн¤ молодост≥. «дорове волосс¤, м≥цн≥ зуби ≥ н≥гт≥.
ѕри достатн≥й к≥лькост≥ в≥там≥ну ј нам не загрожують: Ђм≥шкиї п≥д очима, вугр≥, бл≥д≥сть ≥ сух≥сть шк≥ри, тьм¤н≥сть волосс¤, ламк≥сть н≥гт≥в та њх пов≥льний р≥ст.

¬≥там≥н — Ц в≥там≥н гарного самопочутт¤.
ѓсти: лимони, апельсини, пом≥дори, плоди шипшини, картоплю.
ќдержати: здорову шк≥ру, м≥цн≥ н≥гт≥, здоров≥ ¤сна.
Ќе загрожують: бл≥д≥сть ≥ сух≥сть шк≥ри, неврози, стреси.

¬≥там≥н D Ц гол≥вудська посм≥шка.
ѓсти: пророщене зерно пшениц≥, зелень, пивн≥ др≥ждж≥, риб'¤чий жир, ¤йц¤, вершкове масло, молоко.
ќдержати: здоров≥ м≥цн≥ зуби.
Ќе загрожують: п≥тлив≥сть, загальна слабк≥сть, драт≥влив≥сть.

¬≥там≥н E Ц в≥там≥н довгол≥тт¤ ≥ статевоњ активност≥.
ѓсти: рослинн≥ ол≥њ, пророщене зерно пшениц≥, зелен≥ овоч≥, нас≥нн¤ сон¤шника.
ќдержати: гарний обм≥н речовин, рад≥сть сексу.
Ќе загрожують: м'¤зова слабк≥сть ≥ стомленн¤.

¬≥там≥н ¬1 Ц обм≥н вуглевод≥в.
ѓсти: пророщене зерно пшениц≥, пивн≥ др≥ждж≥ ≥ печ≥нку.
ќдержати: здорове серце ≥ шлунок, гарний апетит.
Ќе загрожують: задишка, швидка псих≥чна стомлюван≥сть, стомлюван≥сть при ходьб≥, драт≥влив≥сть, депрес≥њ, погана концентрац≥¤ уваги, поганий сон.

¬≥там≥н ¬2 Ц в≥там≥н росту, подиху, розщепленн¤ вуглевод≥в.
ѓсти: ¤йц¤, печ≥нку, гречану ≥ в≥вс¤ну крупи, пророщен≥ зерна пшениц≥, мигдаль, нас≥нн¤ сон¤шника.
ќдержати: здорову шк≥ру, волосс¤, н≥гт≥; бадьор≥сть ≥ св≥ж≥сть, гарний сон, гостроту зору на кол≥р.
Ќе загрожують: сух≥сть, тр≥щини ≥ шкурки в кутах рота, свербл¤чка ≥ печ≥нн¤ в очах, жирна шк≥ра, що лупитьс¤ навколо носа, ненормальне випад≥нн¤ волосс¤, жирне волосс¤, депресивний стан.

¬≥там≥н ¬3 Ц в≥там≥н нервовоњ системи ≥ здоровоњ шк≥ри.
ѓсти: пивн≥ др≥ждж≥, ¤йц¤, пророщену пшеницю, печ≥нку.
ќдержати: гарний настр≥й, здорову шк≥ру, гарний апетит ≥ сон.
Ќе загрожують: дерматит, неприЇмний запах ≥з рота, знебарвленн¤ волосс¤, стомлюван≥сть, слабк≥сть, головний б≥ль, розс≥¤н≥сть, депресивний стан.
як бачимо, пророщен≥ зерна пшениц≥ Ц це справжн¤ комора в≥там≥н≥в.
як готувати пророщену пшеницю.
–обитьс¤ це так: 1/2 скл¤нки зерен пшениц≥ промийте, поклад≥ть на блюдце, прикрийте марлею, гарненько змочить водою. ѕоставте в тепле св≥тле м≥сце. —тежте, щоб пшениц¤ не задихнулас¤, ¤кщо необх≥дно, промивайте тканину. ѕриблизно через добу з'¤вл¤тьс¤ маленьк≥ паростки, 2-3 мм. ѕаростки потр≥бно знову промити водою, пот≥м вживати в њжу.

ќдразу попереджуЇмо: пророщена пшениц¤ несмачна, њњ краще добавл¤ти в салати, посипати на бутерброди ≥ таке ≥нше.


© 2001 “≈–≈«»

Hosted by uCoz